GGZ cliënten en behandelaars in het hart geraakt …
Met trots mag ik mijzelf bestuurslid noemen van de Stichting Wat Doe Jij? Deze stichting zet zich in voor een stigmavrij Nederland.
De stichting komt voort uit een initiatief van Kim Helmus. Zij is gz-psycholoog en reisde in 2012 de wereld rond om erachter te komen wat werkt tegen stigmatisering van mensen met psychische klachten.
Het resultaat van haar reis is een prachtige documentaire over hoe in diverse werelddelen gedacht wordt over psychische kwetsbaarheden en klachten. Ook kunnen mensen een ‘pledge’ (statement) invullen waarmee zij verklaren dat iedereen weleens psychisch uit balans kan raken…
Vanuit de stichting is een workshop ontwikkeld waarbij ACT-FACT en RACT teams, samen met hun cliënten, worden uitgenodigd in het kader van deskundigheidsbevordering, een hele nieuwe insteek qua leerervaringen.
Een tiental workshops wordt verzorgd door GZ psycholoog Kim Helmus van Arkin/Mentrum of haar collega José de Jager van GGZ NHN. Ikzelf speel ook een rol en vertel met een fotopresentatie mijn levensverhaal en ervaringen in de GGZ. Vier studenten van de Universiteit van Utrecht doen hun praktijkonderzoek met de uitkomsten van de workshops.
Wat een openbaring, deze workshop… We vragen naar kwaliteiten en valkuilen en niét naar functies of diagnoses van de deelnemers. Vele behandelaars en cliënten durven hun mond open te doen over de gang van zaken in de behandeling. Dingen waarvan men het gevoel heeft dat ze niet herstelbevorderend werken, terwijl dat nu juist de bedoeling is… Vele cliënten voelen zich zo ontzettend klein en onzeker en hebben zo vaak het gevoel als medemens niet gelijkwaardig gehoord, gezien en behandeld te worden.
Cliënten:
‘Er is weleens tegen mij gezegd, je wordt nooit beter,’ dat vond ik heel erg’
‘Ik vind het belangrijk dat iemand in mij gelooft, mij vertrouwen geeft en dat ik iets van mijn leven kan maken.’
Behandelaar:
‘Het is een avontuur om het anders te gaan doen in de GGZ, we beheren de zaken/cliënten vaak vanuit het gevoel van controle’.
De film raakt de deelnemers in de workshop zichtbaar. Na het vertonen is het altijd een paar seconden stil, meestal volgt een applaus en één keer bleef het wel heel lang stil….Vele mensen keken ons aan en ik zag tranen opwellen bij een Ervaringsdeskundige en een SPV-er.
Er komen na afloop altijd clienten, behandelaars en ervaringsdeskundigen naar mij toe, om me te vertellen dat ze het een mooi en moedig verhaal vonden. Of dat ze zich zo konden herkennen in mijn ervaringsverhaal – terwijl dat toch heel persoonlijk en anders is dan hun eigen verhaal. We vormen absoluut een band, ervaringsdeskundigen en cliënten, en nu ook richting behandelaars. We spreken een speciale taal, een taal die veel mensen niet spreken en een taal die helaas zelden wordt uitgesproken. Ook weken later word ik er nog wel eens op aangesproken door behandelaars die ik in GGZ land tegenkom, dat het een bepaalde cliënt zo’n goed heeft gedaan, dat verhaal en die openheid. En dat doet mij weer goed op mijn beurt, daar doe ik het voor…
Angèle de Jong
Wat Doe Jij?
Workshops, lezingen en trainingen. Na de zomer van 2015 zullen de onderzoekresultaten verschijnen.
Meer informatie is te vinden op www.watdoejij.org