Casemanagement Multiprobleem huishoudens
Samenwerken tussen professionals en het brede netwerk rondom (multiprobleem)huishoudens is noodzakelijk om bij complexe problematiek effectieve hulp en ondersteuning te bieden. Een belangrijk kenmerk van de hulp is dat zij evenzo complex is. Hierbij is afstemming en het voeren van regie cruciaal. Maar hoe doe je dat?
Bij een groep huishoudens, is de ernst, duur, de complexiteit van de problematiek zo groot dat het een specifieke aanpak behoeft. Die is in Nijmegen gevonden in het toevoegen van een casemanager aan dergelijke huishoudens. Een concrete werkwijze én de intensieve samenwerking van een casemanager, met het huishouden, het casusteam en met procesregisseurs. Het verbinden van de zorg en veiligheidsketen waarbij zowel zorg als drang en dwangmaatregelen aan de orde zijn staat hierbij centraal. Dit alles vanuit 1 gezin, 1 plan 1 regisseur.
Film
In Nijmegen wordt met veel plezier en goed gewaardeerd – sinds eind 2017 – de training Casemanagement en Multiprobleemhuishoudens uitgevoerd door ONDERBOVEN/Ben Venneman en collega Mieke Looman. Ook in 2020 wordt de training uitgevoerd aan groepen zorg/hulpverleners – werkzaam bij gecontracteerde aanbieders. Deze film geeft een korte impressie van de bedoeling en uitvoering van de training.
Boek
Het boek is de beschrijving van het Praktijkmodel Casemanagement Multiprobleemhuishoudens. Het biedt de casemanager een kompas om haar werk contextueel en methodisch uit te voeren Contextueel werken betekent dat die relaties en contexten waarin deze huishoudens leven en zich klachten, problemen of zorgelijke signalen voordoen, in samenhang met de hulpverlening tot betere oplossingen komen.
Op basis van dit praktijkmodel is een inspirerende training ontwikkelt voor professionals die in de rol van casemanager, zorgcoördinator, procesregisseur, casusregisseur werkzaam zijn voor bijvoorbeeld het Veiligheidshuis, sociale wijkteams, schuldhulpverlening of gemeentelijke regieteams etc.
Download
U kunt het boekje hier downloaden.