Leren en participeren in de wijk. Een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag.
De gemeente Enkhuizen had de afgelopen twee jaar in een bepaalde wijk te maken met een forse toename van ernstige incidenten bij huurders van de woningcorporatie. Het ging veelal om mensen met verward gedrag.
Om het aantal incidenten en gedwongen uithuiszettingen terug te dringen, wilde de gemeente een sluitende zorg- en ondersteuningstructuur ontwikkelen voor wijkbewoners met langdurige psychiatrische en/of ernstige sociaal-maatschappelijke problemen.
Binnen de gemeente waren de volgende instanties betrokken bij deze problematiek:
- Stichting Welzijn Enkhuizen;
- Woningcorporatie ‘Welwonen’ ;
- Clientenorganisatie ‘RCO de Hoofdzaak’;
- Ypsylon;
Samen met hen schreef ONDERBOVEN een projectplan dat zich richtte op vroegtijdige signalering door meer participatie in de wijk. Dit plan vormde de basis van de subsidieaanvraag bij ZonMw. Deze is gehonoreerd en ONDERBOVEN voerde het project uit in samenwerking met de eerdergenoemde organisaties.
Werkwijze
Voor de uitvoering van het plan gebruikten wij een nieuwe methodiek: Wijkhulpverlening GGZ. Deze is gebaseerd op de inzet van een duo dat bestaat uit een woonmaatschappelijk werker en een ervaringsdeskundige GGZ. Zij werken gezamenlijk in de wijk, zijn daar gevestigd en vormen onderdeel van het ‘DNA’ van de wijk. De woningcorporatie realiseerde bovendien een contactpunt in de wijk, waar professionals, buurtbewoners en ervaringsdeskundigen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.
Resultaat
Het aantal incidenten en gedwongen uithuiszettingen is daadwerkelijk afgenomen.