• Actueel
  • Zo werken wij samen
  • Dit zijn wij
  • Publicaties
  • Contact
  • Zoeken
  • Speldenprik

ONDERBOVEN

De kracht van eigen oplossingen

  • Advies
  • Trainen en opleiden
  • Coaching
Home → Advies → Leren en participeren in de community

21 feb 2019

Leren en participeren in de community

Welkom in de digitale leeromgeving van het experiment Leren en Participeren in de Community (LPC). Hier delen wij graag onze ervaringen met deze werkwijze met u.

Kwetsbare mensen krijgen nog steeds onvoldoende kansen om mee te doen in de maatschappij, zo ervaren wij bij ONDERBOVEN. Ondanks de aandacht voor wijkgericht werken bij de diverse betrokken organisaties, lukt het niet om de juiste ondersteuningsvorm in de leefomgeving van deze personen te vinden. Om de werkwijze ‘binnen in de instellingen’ als uitgangspunt te nemen voor het werk dat ‘buiten in de wijk’ moet gebeuren, blijkt niet te werken.

In onze ogen kunnen buurtbewoners een deel van de oplossing worden. Daarvoor moeten ze wel betrokken worden bij het werken aan de persoonlijke problemen en de ambities van de personen in kwestie. Dat geldt ook voor de plannen en problemen in hun buurt. Het aandragen van eigen oplossingen geeft immers zelfvertrouwen en bevordert zelfregie.

Het project Leren en participeren in de community heeft geëxperimenteerd met een aanpak die op deze uitgangspunten gebaseerd is.

– – – – – – – – – – – – – –

De leeromgeving

De leeromgeving bevat drie videofilms, een handreiking, een PowerPoint-presentatie en het eindverslag van het experiment. Bij elk onderdeel geven wij een korte beschrijving van de inhoud en suggesties voor het gebruik in inspiratiebijeenkomsten, workshops, trainingen en opleidingen.

Maar we stellen voor om eerst de trailer te bekijken, zodat u kunt kennismaken met drie van de deelnemers aan het experiment.

– – – – – – – – – – – – – –

De Basisfilm van het programma

In de basisfilm komen drie deelnemers van het experiment aan het woord. Omeima, Zhour en Jaap vertellen over de wijze waarop zij proberen mee te doen in de buurt waar zij wonen. Zij vertellen ieder van uit hun eigen perspectief wat zij daarbij ervaren en hoe zij hierin hun weg proberen te vinden, ondersteund door de procesbegeleiders van LPC. Ze schetsen het belang van met name respect, vertrouwen, geduld, gelijkwaardigheid en betrokkenheid tussen deelnemer en ondersteuner.

– – – – – – – – – – – – – –

De reflectie film

In de reflectiefilm komen procesbegeleider Jaap, klantmanager Jamila en stadsdeelbestuurder Jeroen aan het woord. Zij reageren ieder vanuit hun eigen perspectief op de ontwikkelingen in het experiment. Daarbij komen met name het belang van de community als basis, de toeleiding en de werkwijze aan de orde. In het laatste deel van de film spreken zij over de resultaten en de wijze waarop de ervaringen uit het experiment kunnen worden overgedragen.

– – – – – – – – – – – – – –

Kwartiermaken

Kwartiermaken is een belangrijk onderdeel van het werk van de procesbegeleider in de community. In deze extra toegevoegde film wordt op een bijzonder beeldende wijze uitgelegd wat kwartiermaken is. De film is eerder gemaakt in het kader van de WMO-werkplaatsen Utrecht in het kader van de ontwikkelde leermodulen Kwartiermaken (www.kwartiermaken.nl)

– – – – – – – – – – – – – –

Handreiking Samen met de buur

Bij het experiment is onderzocht wat het effect van bewonerscommunities kan zijn op de participatie van de doelgroep, wanneer deze ondersteuning krijgt bij toeleiding, netwerkontwikkeling en deelname aan leer/werkgroepen in de community. Deze handreiking beschrijft de werkwijze en de ervaringen die zijn opgedaan.

– – – – – – – – – – – – – –

Eindverslag

Het eindverslag beschrijft de resultaten. Het begint met een samenvatting waarin kort en bondig een aantal conclusies is beschreven.

Afsluiting

Wij hopen dat deze digitale leeromgeving begeleiders en kwartiermakers helpt om nog meer invulling te geven aan hun belangrijke ondersteunende werk, vanuit een autonome positie in een buurt. Het zou mooi zijn als het aangeboden materiaal van de leeromgeving hen stimuleert om de kracht van eigen oplossingen volop de ruimte te geven. Wij hopen bovendien dat wij kunnen overdragen dat werken met respect voor elkaars beperkingen en op basis van gelijkwaardigheid de sleutel is voor een proces waarin kleine stapjes belangrijke onderdelen blijken van een groeiend persoonlijk resultaat.

En tenslotte hopen wij dat het gemeenten en corporaties mede stimuleert om te voorzien in de twee belangrijke basisfaciliteiten in een wijk, te weten: een autonome bewonersondersteuner en een ‘kamer’ in de buurt waar bewoners hun energie kunnen laten stromen.

Wij wensen wij u veel plezier bij het werken met dit materiaal!

– – – – – – – – – – – – – –

Extra materiaal

Digitale verantwoording: Meedoen werkt

– – – – – – – – – – – – – –

Deze leeromgeving is mede mogelijk gemaakt door:

Wilt u meer weten over dit onderwerp of onze trainingen.
Bel of mail gerust. Neem contact op met Ben Venneman.

ben Ben Venneman
06 51 617 594

Categorie: Advies Tags: bewonergestuurde wijkontwikkeling. Sociale netwerking versterking, bewonerscommunities, buurtcommunity, buurtwerk, GGZ ervaringsdeskundigheid, herstel, inclusie, kwartiermaken, Leren en participeren, netwerkontwikkeling, niche, Participatiesamenleving, presentie, steunnetwerken, stigma, wijkontwikkeling, Zelfregie, zelfstigma

Postadres

Onderboven
Waterkers 13
2804 PH Gouda

Direct naar

  • Trainen en opleiden
  • Advies
  • Coaching
  • Actueel
  • Publicaties
  • Zo werken wij samen
  • Dit zijn wij
  • Contact
  • Privacy- en Cookieverklaring
  • Klachtenregeling
  • Algemene voorwaarden

Onderboven is een CRKBO
geregistreerde instelling

Copyright © 2023, ONDERBOVEN.